» » Переваги і недоліки стабілізаторів змінної напруги

Переваги і недоліки стабілізаторів змінної напруги

Переваги і недоліки стабілізаторів змінної напругиАсортимент стабілізаторів, що розробляються та виготовляються спеціалізованими українськими компаніями, можна поділити на декілька груп.

Релейні

Це недорогі пристрої, що мають просту конструкцію, не спотворюють синусоїду вихідної напруги, оснащені цифровою або аналоговою індикацією. Вторинна обмотка автотрансформатора в релейному стабілізаторі перемикається за допомогою використання електромеханічного реле. В моделях цієї групи стабілізаторів використовується ступінчасте регулювання вихідної напруги.

Релейні стабілізатори випускає львівська компанія ЛВТ (ТМ АСН), фірма «Вольт» (Одеса) та ін.

Серед переваг даного виду пристроїв – більш високі, ніж у сервопривідних, показники швидкодії: у даному випадку рахунок йде не на секунди, а на 0,1-0,04 сек. Варто зазначити, що придбати такі пристрої можна дешево.

Виробники використовують високотехнологічні матеріали для облаштування контактних груп реле, і це значно підвищує кількість спрацьовувань (до 10 000 000!), тобто автоматично збільшується до 6-8 років термін стабільної роботи пристроїв.

Релейні стабілізатори здатні протягом декількох секунд витримувати великі перевантаження, оскільки реле безпосередньо не комутують ланцюг навантаження.

Ще одна перевага – великий діапазон робочих температур: від -20 до +40. Крім того, реле «спокійно» ставляться до перешкод, зміни форм струму та напруги.

Щодо недоліків, то у зв’язку зі ступеневим регулюванням вихідної напруги можливе її короткочасне переривання в момент перемиканні з однієї сходинки на іншу. Також є питання до надійності, оскільки з часом підгорають контакти реле.

Сервопривідні

Ця категорії стабілізаторів налаштована на виключно точну підтримку вихідної напруги. Вони здатні регулювати її плавно, не бояться перевантажень. Вартість сервопривідних стабілізаторів порівняно невелика.

Продукція цього типу представлена на ринку України здебільшого моделями китайських виробників, у томі числі під різними вітчизняними ТМ, наприклад, «Luxеon», «Елім Україна», «Kebo» та ін.

Серед переваг – плавне регулювання рівня напруги, точні показники значення вихідної напруги, оптимальна собівартість. Але низька швидкодія – це, звичайно, значний недолік, оскільки пристрій не встигає опрацьовувати та виправляти швидкі скачки напруги. Також «мінуси» – низька надійність механічних деталей; можливе підгорання контактів; високий рівень гучністі, що з’являється з часом.

Симісторні

Висока швидкодія цих пристроїв – цінна характеристика: пристрій реагує практично миттєво (до 20 ms=0,02 с). Конструкція не передбачає наявності рухомих частин, тому симісторні стабілізатори вважаються дуже надійними. Цифрова індикація – додатковий «плюс».

Такі пристрої випускають десятки вітчизняних компаній: ТОВ Рета (НОНС), «Укртехнологія (НСН), ПП Прочан (СНОПТ), Електромір (СНПТО, СНПТТ), ТОВ Елекс (Герц), Constanta (СНТТ, СНСО), та інші.

Наприклад, гордіст одеського підприємства Елекс (ТМ Елекс Engineering) – стабілізатори напруги змінного струму, що здатні забезпечувати якісним та безпечним енергопостачанням споживачів електроенергії промислового та побутового призначення.

Серед недоліків стабілізаторів напруги серії «АМПЕР» ТМ Елекс користувачі вказують періодичне мерехтіння ламп, тому їх рекомендовано відразу замінити на економні. Крім того виробник працює над вирішенням проблеми перевантажувальних можливостей.

Ступеневе регулювання вихідної напруги можна вважати загальним недоліком усіх симісторних стабілізаторів, оскільки це обумовлює підвищення їх вартості.

Залишилися запитання? тоді Вам до нас - https://prel.prom.ua/g653544-stabilizatori-naprugi найбільший вибір стабілізаторів напруги в Україні від передових вітчизняних виробників!

22-03-2019, 09:20
0 просмотров
  
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.